Se på styret som en dynamisk gruppe

Det er mange bedrifter som i disse dager må endre styresammensetningen for å nå kravet om 40 prosent kvinner. Den anledningen kan man bruke til å se på helheten i styret. Hvordan kan styret, med alle sine medlemmer, bidra til å skape mest mulig verdi for selskapet? 

– Flere må tørre å se på styret som en dynamisk gruppe. Styret velges gjerne for to år av gangen, og kan ses på som en kompetansestøtte til ulike faser eller satsninger selskapet er i, sier Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning. 

Haaning har sittet i flere ulike styrer siden 90-tallet, samtidig som hun har hatt lederstillinger. I 2018 begynte hun å jobbe profesjonelt som styrearbeider, og nå sitter hun i sju styrer hun bruker mye tid på. 

Unngå homogene styrer

Når man skal velge nye personer inn i et styre, ser man gjerne blant sine egne. Det fører til at styrene i mange tilfeller blir homogene og skaper lite verdi for selskapet. 

– Et av styrene jeg kom inn i, var i en bedrift der seks med samme yrke og nærmest samme bakgrunn, og jeg, var i styret. Man har ikke behov for den samme kompetansen hos nesten hele styret, så der startet vi jobben med å gjøre styret mer variert, sier Haaning.   

Det er ikke bare hva slags yrke man har i det daglige, men også alderssammensetning, hvordan man ser på verden og andre ting som er med på å skape en variasjon i styret. Haaning kommer med et konkret eksempel. 

– Hvis man skal nå gamere mellom 13 og 22 år med et nytt produkt, hvordan kan man sikre rett kompetanse og evne til å stille de rette spørsmålene for å nå målgruppen?, sier hun. 

Enkelte bransjer har strenge regulatoriske krav, og alle i styret har like mye ansvar for at disse blir fulgt. Da er det både verdifullt og trygt at det sitter noen med spisskompetanse på disse kravene i styret. Om du skal takke ja til et styreverv, er det viktig at du sikrer deg at den nødvendige kompetansen i sum finnes rundt bordet. Samtidig mener Haaning at det er yrkesgrupper som ofte er styreledere og styremedlemmer, som det ikke egentlig er behov for til enhver tid. 

– Det er veldig mange som tenker at man må ha en advokat eller revisor i styret. Må man egentlig det? Advokater har ofte ulike spesialfelt, så da må man i alle fall sørge for at man har noen med akkurat den kompetansen selskapet har behov for. Juridisk kompetanse er alltid nyttig, men behov for spesialkompetanse vil variere fra sak til sak. Da er det kanskje bedre med spesialisert innleie, sier Haaning. 

Kunnskapsutveksling

Når mellomstore og store bedrifter fra 2025 må ha 40 prosent kvinner i styret, har enkelte ment at denne kvoteringen vil føre til færre kvinner i lederstillinger med resultatansvar. Haaning mener derimot at å kombinere en topplederjobb og styrejobb kan være en stor fordel. 

– I likhet med Gunn Wærsted, som jeg vet snakker mye om fordelene med denne kombinasjonen , mener jeg at man ved å ha et styreverv ved siden av topplederjobben skaper verdi for begge parter. Man tar med seg erfaringen inn i begge jobber og kan se på det som en kunnskapsutveksling, sier Haaning. 

Hun understreker at man ikke trenger toppledererfaring for å kunne bidra inn i et styre. 

– Man må heller se på hvilke fagområder som må dekkes inn. Det kan være noen under toppledernivå for eksempel? Det viktigste er at personen har lyst til å gjøre en jobb i styret, og at vedkommende tenker på hva de kan bidra med inn i styrerommet for å skape verdi for eiere og administrasjonen, sier hun, og legger til: 

– I sum skal et styre gjøre daglig leder i bedre stand til, og mer motivert til, å drive bedriften på best mulig måte. 

Analyse og evaluering

En av tjenestene vi tilbyr i AWN er styrerekruttering. Da legger vi vekt på nettopp dette med verdiskapende styrer. Hvordan et nytt styremedlem kan tilføre den riktige kompetansen, kommer vi fram til gjennom en grundig analyse. 

– Nåværende styre evalueres på flere ulike relevante punkter. På den måten kan vi kartlegge hva slags kompetanse styret har behov for, sier Jon Steen, daglig leder og partner i AWN Executive Search. 

Regjeringen anslår at de nye reglene vil skape behov for å rekruttere nesten 13.000 nye styrerepresentanter frem mot 2028 . Når første trinn innføres neste år blir det behov for om lag 6600 nye styrerepresentanter, de fleste av disse kvinner.

– Dette gir bedriftene en unik anledning til å kartlegge kompetansen i det nåværende styret, vurdere om det holder mål og se på hva som trengs av ny kompetanse. De nye reglene representerer en mulighet, ikke en trussel, sier Steen.

Adresse

Agilium Worldwide Norway
Nedre Storgate 19
N-3015 Drammen
Org.nr: 919 755 105

Postboks

Agilium Worldwide Norway
Postboks 9531 Åskollen
N-3066 Drammen

Member

Copyright © Laget av RaskWeb 2024
scroll up