• Forside /
  • Nyheter /
  • Måtte forberede seg mentalt for å invitere noen inn i «det aller helligste»

Måtte forberede seg mentalt for å invitere noen inn i «det aller helligste»

De samme reglene gjelder for familieselskaper som for alle andre selskaper. Likevel kan noen endringer være ekstra krevende. Det gjelder både når det kommer nye krav fra myndighetene og når det skal ansettes nye i ledelsen.

 

I 2025 trådte nye regulatoriske endringer for styrer i kraft. Selskaper med mer enn 100 millioner kroner i samlede driftsinntekter må ha minst 40 prosent kvinner i styret, hvis ikke står selskapet uten et beslutningsdyktig styre. 

For familieselskaper kan dette være en utfordring, fordi man kan være nødt til å få inn styremedlemmer som ikke er en del av familien. Svein Helling er styreleder i bilimportselskapet RSA, som eies av Helling-familien. De har måttet gjøre endringer for å tilpasse etter nye krav. 

– Slik jeg ser det er det tre måter å tilnærme seg de nye kravene på for familieselskaper. Det ene er å endre vedtektene og gå ned på antall styremedlemmer, og det andre er å gjøre det proforma ved å få inn døtre og koner i styret. Vi har valgt å gjøre det på den tredje måten, som vi mener er det beste: Å «play by the book». Vi har gjort endringer i styret og fått inn nye kvinnelige medlemmer som ikke er del av familien, sier Helling. 

Kan være ubehagelig

Å ta avgjørelsen om å gjøre om på styret var derimot ikke enkel, synes Helling. Han måtte forberede seg mentalt på å invitere noen inn i «det aller helligste». 

– Det vil jo si at vi for første gang har fått inn to nye som ikke kjenner selskapet like godt som oss. I starten kreves det en del av meg som styreleder, ikke bare av administrasjonen, for å sørge for at de får satt seg godt inn i selskapet, sier han. 

Samtidig kan man komme i situasjoner der de som har sittet i styret lenge, og faktisk eier selskapet, blir utfordret på hvordan de har løst ting. 

– Det er klart at det kan føles ubehagelig å bli sett på med kritiske øyne når man er en del av eier-familien. Det kan jo selvsagt være ting man har tenkt på selv også, men som man har latt være å gjøre noe med. Jeg har vært opptatt av at vi ikke skal ha inn noen «nikkedukker», så vi må få til en dynamikk som gjør at de tør å si det de mener, sier styrelederen. 

Dynamikken han snakker om er noe alle styrer er avhengig av. For at styret skal fungere og skape verdi for selskapet, må de som sitter der bidra aktivt. 

– Tror du likevel det kan være ekstra utfordrende for utenforstående i styret i et familieselskap å tørre å si fra? 

– Det kan hende, men vi må sørge for at det er god takhøyde i diskusjonene og at det er rom for ulike meninger. Samtidig er jo de fleste med i et styre for å utvikle seg og bidra til å skape noe for selskapet, så jeg tror vi skal få det til på en god måte. Dersom de føler at de ikke blir hørt, er det viktig at de sier fra, sier han. 

Viktig med utfyllende kompetanse

For å få prosentandelen av kvinner til å være 40 prosent måtte broren hans, Per Kristian Helling, gå fra fast styremedlem til varamedlem. Inn har det kommet to kvinner som har kunnskap om jus og drift. 

– Det er veldig viktig med utfyllende kompetanse, så vi så etter de egenskapene vi manglet i styret på grunn av de som gikk ut. Jeg synes vi har landet på en god miks av ulik kunnskap, sier Helling. 

Svein Helling er involvert i flere selskaper. Til daglig er han administrerende direktør i Erling Sande AS - et selskap han selv eier 100 prosent gjennom holdingselskapet Peak Invest AS. Også i Erling Sande har de måttet gjøre endringer i styret. 

– Jeg gleder meg veldig til å se hvordan de nye styremedlemmene bidrar til å sette retning for selskapene fremover, sier han. 

100 prosent lojalitet

I RSA er administrerende direktør ikke en del av eierfamilien, men han eier noen prosent av selskapet. Hellling vedkjenner at det kan være noe mer krevende å være administrerende direktør i et familieselskap enn i andre typer selskap. 

– Administrerende direktør er først og fremst styrets og eiers mann eller kvinne. Det aller viktigste for meg er at lojaliteten til meg som styreleder er 100 prosent, sier han, og legger til: 

– En styrke i familieselskap er at beslutningsveiene er korte. Med erfaring fra styrearbeid i flere selskaper, så kan jeg si at det er en fordel med aktive eiere. Samtidig kan det kreve mer av administrerende direktør. 

Dersom han skulle sett etter en ny administrerende direktør til en av sine selskaper, ville han sett etter noen som ikke nødvendigvis er helt lik ham selv. Hvilke egenskaper som er viktigst er det ikke så lett å svare konkret på. 

– Det gjelder å se for seg dynamikken med personen og se etter egenskapene som kan være utfyllende med de andre ansatte. Rett og slett finne det man tenker er den beste kandidaten.

Adresse

Agilium Worldwide Norway
Nedre Storgate 19
N-3015 Drammen
Org.nr: 919 755 105

Postboks

Agilium Worldwide Norway
Postboks 9531 Åskollen
N-3066 Drammen

Member

Copyright © Laget av RaskWeb 2025
scroll up